Idag är det väldigt noga med att allt vi gör och köper ska vara hållbart ur miljösynpunkt för att kunna säkra en bättre framtid för oss människor. Det är vindkraft, solceller, återvinning och källsortering, ekologisk mat, veganism, kemikaliefria kläder och kroppsprodukter, elfordon och så vidare. Allt detta är bättre för jorden än det vi gjorde för tio år sedan, men eftersom alla ännu inte gör allt detta så läggs det fortfarande mycket energi, reklam och politisk propaganda på att få fler och fler människor att börja leva på ett mer hållbart sätt. Skulle alla leva på detta sätt så är nämligen jorden räddad ... reklam visar en grönskande stad med parker och höghus i samma storlek som städerna är idag, med järnvägar högt uppe i luften som knäpptyst kör fram passagerarna i 400km/h som även dem är superfriska på grund av hur mycket vården utvecklats framåt och hur mycket alla robotar förenklat arbetet för alla. Men skulle det verkligen bli så?
Folk tror att leva "miljövänligt" räcker och forskare och högt uppsatta människor lurar i oss att allt kommer att lösa sig bara vi ändrar vissa små saker i våra liv. Många tror dem, helt utan att förstå att de fortfarande gör det skadligaste de någonsin skulle kunna göra mot miljön. Att skaffa barn. Att skaffa barn är det värsta du någonsin skulle kunna göra mot mänskligheten och planeten, även om det samtidigt är det naturligaste som finns. Alla arters mål är att växa och sprida sig, det är det våra hjärnor är inställda på och det är ingen instinkt som avtar bara för att jorden blir överbefolkad. För oavsett hur människor lever så finns det begränsade resurser på jorden och fortsätter människoarten växa så som den har växt de senaste hundra åren så räcker det inte till för alla. Men tro inte att en stor del människor tyst skulle svälta ihjäl och dö ut, nej en sådan kris hade startat enorma krig och sjukdomar som snabbt spreds hos de fattiga och i de tätt befolkade delarna av världen. Överbefolkningen är det största hotet vi någonsin haft men ändå uppmuntrar de olika ländernas styren sina befolkare att skaffa fler barn då det resulterar i mer pengar. Alla inser nämligen att detta är ett problem som knappt går att möta, att skaffa barn är de flesta människors största dröm och det som skapar en mening med deras liv. Inget hot om död eller lidande hade hindrat dem, det är så själviska vi är.
Jag kommer aldrig att skaffa barn. Folk jag säger det till himlar alltid med ögonen och säger till mig att jag kommer ändra mig i framtiden, för även om jag ogillar barn nu så "kan det alltid ändras". Men det är inte bara därför jag inte vill skaffa barn. Jag vill helt enkelt inte bidra till att förstöra jorden ytterligare, eventuellt neka ett redan fött föräldralöst barn ett liv och jag skulle heller aldrig vilja föra in en till människa in i en värd som bara kommer att sluta i stort lidande för den. Eventuellt får jag själv leva ut mina egna dagar eftersom jag bor i Sverige och är väldigt priviligierad, men kanske inte, och det hade absolut inte ett barn eller dess egna barn fått göra. För det handlar inte om femtusen år eller ens tusen år, det handlar om mycket mindre än så.
Vad jag tror om framtiden är att befolkningen kommer att fortsätta öka, konflikterna om den sista oljan kommer bli värre och de fattigare delarna av världen kommer drabbas av ännu större svält och brist på rent vatten än de redan har idag. Vår elproduktion kommer att gå över helt till "grön" produktion men det kommer resultera i att fler och fler vindkraftparker tar över skogarna och att vi kommer få stora fält med solceller snarare än raps och vete längs vägarna. Tillväxten av trä kommer inte att hinna med efterfrågan på det så till slut kommer vi börja ta ifrån skyddade områden och all vildmark kommer ses som outnyttjade industriområden, inte som kultur och naturarv. Den ökade bristen på mat och andra resurser i världen kommer att krisa sig och dem som kommer försöka rädda sig själva kommer behöva att kriga för det. Tyvärr kommer vi ha ökad tillgång till bomber till skillnad från de andra världskrigen. Alla människor kommer inte att dö, men den största delen. En mindre grupp diplomater, deras familjer och andra rika och inflytelserika människor kommer troligtvis att klara sig när de inser att de inte längre kan hjälpa världen utan snarare skydda sig från den. Människosläktet som det är idag kommer inte att finnas kvar och för att öka det till samma antal som innan skulle det ta miljoner år. Men jag är inte ledsen för det. Naturen kommer att fortsätta leva. Hur många träd som än huggs ner, hur mycket betong och asfalt som läggs, hur förgiftad luft och vattnet kanske blir och hur många bomber som än släpps så kan aldrig naturen dö. Träden kommer att tränga igenom asfalten, växterna kommer att täcka väggarna på höghusen och dammarna kommer tillslut släppa lös vattnet. Helt nya och även gamla arter av djur kommer återigen ta över sina landområden och jorden kommer sakta börja se ut som den gjorde innan vi tog över. Jag gillar att se på saker ur ett större perspektiv än mig själv så det faktumet är inget jag finner någon sorg i, snarare ser jag det som något vackert. Vi människor som tror vi har all makt i världen kommer bara bli ett kort litet streck i jordens och universums historia och i dess helhet kommer vi varken ha förstört eller tillfört någonting. Vår undergång är inget jag är rädd eller sorgsen inför, däremot kommer det vara något häftigt. Idag har vi väldigt stor påverkan på miljön, men tänk att få bevittna det den dagen det förändras. Vi kan göra vårt bästa idag för att ta hand om naturen, djuren och oss själva, men att förvänta sig att vår art kommer att kunna vara den dominerande för evigt är naivt. Vi kommer alla dö, men det är okej. Det är det som är meningen.
 
 

17 juni 2016

Tattoos

Tankar

Jag har sex stycken tatueringar på min kropp, alla relativt små och utspridda men alla med samma tema. Jag har en pil på mitt högra långfinger, Pucks hovavtryck och namn på vänster fot, ett medicinhjul på ena handleden, en dubbel-pil längs ryggraden, en måne på revbenen och en typ av sol-måne-symbol i nacken. Ingen av dem är speciellt välgjord men att det ska se handgjort ut är lite som en del av temat. För mig så är mina tatueringar inte konst, de är snarare som delar av mig som saknades för att jag skulle vara komplett. Det har inte så mycket att göra med hur det ser ut inför andra utan hur jag känner själv när jag vet att dom är där, även när jag inte kan se dem.


På något sätt känner jag mig mer som mig själv med mina tatueringar. Utan dem var jag som en vit canvas och mitt yttre speglade inte alls mitt inre. De symboliserar saker som betyder otroligt mycket för mig och är en extremt stor del av den jag är och att inte kunna känna mig eller se ut som den jag är utan att smycka ut mig massor gjorde att jag kände mig inkomplett. Solen och månarna symboliserar naturens krafter och storhet, solen är det viktigaste vi har och månen är den som skapar vackra kontraster. Pilarna symboliserar inte bara bågskyttet, vilket jag gärna säger till människor för att det är enklast så, utan de har en otroligt mycket djupare mening än så. De symboliserar en hel kultur och ett sätt att leva som betyder mycket för mig. Sist men inte minst har jag mitt medicinhjul, som är min favorit av de alla. Inte för att den är finast men för att den har den djupaste betydelsen. Dess betydelse har ändrats med tiderna och de fyra vägarna kan vara en symbol för nästan vad som helst, norr/öster/söder/väster, livets stadier, säsonger, typerna av liv, naturens element, djur eller växter. Hjulet har en så djup spirituell betydelse som jag ännu inte förstår, och det är också därför det ännu inte är färglagt. Det gör jag den dagen jag känner att jag fått en djupare förståelse. Men kort sagt så är hjulet något som visar vägen och även beskyddar. Därför är det viktigt att ha det på insida handled, för att det alltid ska vara synligt för mig.